Trekhaken & montage 

Kies onze veilige optie 

Uitleg

Mag er op mijn wagen wel een trekhaak gemonteerd worden?


Deze vraag is eenvoudig te beantwoorden wanneer U het gelijkvormigheidsattest nakijkt op de punten met het nummer 13 tot en met 19.

Hier worden de gewichten aangegeven wat er mag getrokken worden met rem ( 18.3 ) en zonder rem ( 18.4 ) en wat de maximale kogeldruk is ( 19 ).

Welk type bol te kiezen?


Wel in ieder geval dient er voor een afneembaar type gekozen te worden wanneer het zicht op de nummerplaat belemmerd wordt.

De rest is volgens de smaak van de gebruiker.

De kwaliteit is voor al deze modellen zeker voldoende om goed te functioneren, de prijs is natuurlijk anders volgens de complexiteit van fabriceren. de modellen zijn hier gerangschikt met oplopende prijs van vast tot wegdraaiend.Vaste trekhaak: 


Dit is een trekhaak waarvan de bol vast gemonteerd wordt met bouten en moeren. Deze bol kan niet zonder gereedschap gedemonteerd worden. Er wordt verondersteld dat hij gemonteerd blijft.
video:  https://www.youtube.com/watch?v=7vuYI3Hqs5M

Horizontaal afneembare trekhaak:


Dit is één type van afneembare trekhaak waarvan de bol afneembaar en terug monteerbaar is zonder extra gereedschap.

Na de afname van de bol is er nog een deel van de trekhaak te zien achteraan.
Video:   https://www.youtube.com/watch?v=n4h0sPbHXws


Verticaal afneembare trekhaak:


Dit tweede type van afneembare trekhaak is afneembaar en monteerbaar zonder gereedschap. De bedoeling is dat nadat de bol is afgenomen er weinig tot niets meer te zien is van de rest van de trekhaak. Dit is niet altijd het geval bij SUV en 4x4 voertuigen, omdat het koetswerk hoger staat van de grond en de bol op een reglementaire hoogte moet zitten t.o.v. de rijweg.


Video:  https://www.youtube.com/watch?v=V_GiwQFFBgI


Wegdraaiende trekhaak:


Bij dit type trekhaak wordt er niets gemonteerd of afgenomen maar deze bol draait weg onder het chassis van het voertuig en is nadien niet meer zichtbaar. hierbij moet er niets meer weggestoken worden in de koffer.
Video:  https://www.youtube.com/watch?v=NMGqL1EeztA


Elektrische aansluiting tussen voertuig en trekhaak.


Hier bespreken wij de verschillende manieren die wij kunnen gebruiken om de elektrische aansluitingen te maken tussen het voertuig en de trekhaakstekkerdoos, dit met de aanwezigheid van gemultiplexeerde bekabeling en zelfs gesoftificeerde computers.


1° Bij de oudere  voertuigen zonder " computer " kunnen de elektrische draden van het voertuig rechtstreeks verbonden worden met de stekkerdoos, dit gebeurt meestal met een Scotch lock. Eenvoudig en goedkoop.


2° Gemultiplexeerde bekabeling is een systeem dat gebruikt wordt om minder bekabeling te hebben in een voertuig. 

Hierbij gebruikt men 1 elektrische draad die zowel de verlichting achteraan het voertuig bedient en ook de stoplichten. Bij de verlichting wordt de stroom naar de lamp beperkt tot 5 +volt en alzo geeft de lamp minder licht. Wanneer U op de stoppedaal drukt wordt de voltage verhoogd naar 12 +Volt en brandt die lamp heviger. ( "verlichting naar stop" bestaat maar ook "verlichting naar achtermistlamp" )

Om dit systeem te kunnen aansturen gebruiken wij een module die bestaat uit een 7 tal ingebouwde relais. 

Wij sluiten de " voeldraden van de module "  aan de bedrading van het voertuig. Deze voeldraden nemen een heel kleine hoeveelheid stroom af van de voertuigkabels en deze lichte stroom bedient een relais, die stroom van de batterij naar de stekkerdoos doorlaat. Op deze manier wordt er stroom langs een afzonderlijk draad van de batterij verdeeld, volgens de aansturing van één van de 7 relais naar de desbetreffende pin in de stekkerdoos.

  • De afname van die lichte stroom is belangrijk omdat voertuigen verklikkers hebben die aangeven als een lamp kapot is, met deze module wordt dit verklikkersysteem niet verstoord.
  • Deze module kunnen ook gebruikt worden bij led verlichting.
  • Voertuigen met een doorgedreven computer kunnen ook met dit systeem uitgerust worden, zonder dat er een aanpassing dient te gebeuren in de computersoftware.
  •  De mistachterlamp van het voertuig uitschakelen kan met deze module, alsook het uitschakelen van de achteruitrijsensoren.

Veel voordelen, heeft dit systeem en dit aan een zéér schappelijke prijs. Een doe het zelver met een weinig kennis van auto elektriciteit kan deze module zeker monteren en aansluiten.


3° Specifieke kabelsets zijn bekabelingskits die gemaakt zijn volgens merk, model, bouwjaar etc. dus echt voor dit type voertuig.

Deze kits worden aangesloten op de stekkers van de lichten, het Canbus systeem ( communicatiesysteem binnen het voertuig ) en aan de zekeringsdoos van het voertuig. dit vergt veel werk en dit moet minutieus gebeuren door erkende installateurs. Een aanpassen van de software van het voertuig is nadien nodig. ( inlezen genoemd )

De reden waarom deze aansluitsystemen bestaan is om alle functies van het voertuig te garanderen bij het trekken van een aanhanger of caravan. 

De software van sommige voertuigen zijn aanpasbaar wanneer een aanhanger wordt getrokken. Dit gebeurt natuurlijk automatisch.

De sterkte van de remmen wordt aangepast, alsook de ophanging, cruise control, motorvermogen wordt verhoogd zelf bestaat bij de VW groep een systeem om met een caravan achteruit te parkeren. De evolutie stopt natuurlijk niet, en deze automatische softwareaanpassingen kunnen niet met de 7 relais module opgevangen worden. Dit systeem is natuurlijk het beste maar ook het duurste in aankoop en montage.Elektrische stekkers en stekkerdozen. Welke? 7 of 13 polig


Dit is een vraag die wij U zullen stellen wanneer U een trekhaak bij ons willen laten monteren.


Het 1° antwoord is hier:

Wanneer u een geremde aanhanger, caravan of iets dergelijks wil trekken, is een 13 polige nu aangewezen, omdat al deze aanhangers wanneer zij nu nieuw zijn, met een 13 polige stekker MOETEN zijn uitgerust. Dus het achteruitrijlicht is bij deze modellen aangesloten en kan alleen door een 13 polige stekker bediend worden.


2° antwoord:

Wanneer er een binnenverlichting, frigo etc... met een batterij wordt bediend, dan kan deze batterij geladen worden wanneer het voertuig rijdt. Dit is meestal via deze 13 polige stekker.


3° antwoord:

Wat nu met de 7 polige versie? 

Wel deze wordt nu nog getolereerd voor de fietsdragers en kleinere aanhangers tot een HTM van 750 kg.

Ik zeg wel getolereerd omdat wettelijk gezien alles beter 13 polig is, maar omdat er nog duizenden wagens rondrijden met die vroeger verplichte 7 polige versie laten de ministeries deze nog toe in de hoop dat zij met de tijd zullen verdwijnen. ( ijdele hoop )


ER BESTAAN ADAPTERS DIE VAN 13 PIN NAAR 7 PIN OMZETTEN EN OMGEKEERD. dit wil natuurlijk niet zeggen dat het achteruitrijlicht nu opeens zal branden bij een 7 polige stekker, want de pin is er niet voor voorzien. Maar deze adapters lossen het probleem grotendeels op.


7 polig
13 polig Jaeger
13 polig Multicon

Batterij opladen tijdens het rijden.

Dit kan alleen maar met een 13 polige stekker.
Positie 9 is voorzien om een konstante stroomdraad naar de caravan te brengen met stroom voor contact. +30
Positie 10 is voorzien om een laadstroom voor  de caravanaccu met stroom na contact +15
Positie 13 is de massa voor deze beide ( pos 9 en 10 ) aansluitingen. 


Er bestaat een module die ervoor zorgt dat het opladen van de stroom voor de accu van de caravan alleen gebeurt wanneer de batterij van de auto volgeladen is. 
Deze module zorgt er ook voor dat er geen stroom van de caravanaccu naar de accu van het voertuig loopt want dit kan de bekabeling doen oververhitten en wegsmelten.